Dinsdag 25 juni jl. was het weer tijd voor de jaarlijkse Schakeldag, georganiseerd door Rijkswaterstaat en Aan de slag met de Omgevingswet. Het thema van de Schakeldag was ‘omgeving in transitie – klaar voor de start!’, een duidelijke verwijzing naar de Omgevingswet. De Omgevingswet stond naar schatting dan ook bij 80 van de 100 workshops als centraal thema op het programma.

Het programma Duurzame Veiligheid 2030 (DV2030) was een leuke afwisseling op dit onderwerp met een presentatie en een interactieve workshop. De ongeveer 15 aanwezigen bij onze sessie waren oprecht geïnteresseerd in DV2030 en de Safety Delta Nederland en wilden graag meer horen over het samenwerkingsverband tussen overheid, bedrijfsleven en wetenschap.

We startten de sessie met een uitleg over hoe DV2030 in 2016 is ontstaan en hoe er in vijf Roadmaps gewerkt wordt aan de veiligheid van de (petro)chemie. We lichtten toe wat voor projecten er allemaal worden uitgevoerd binnen de Roadmaps in 2019 en gaven een blik vooruit naar de Safety Delta Nederland! Tussendoor werden er veel vragen gesteld en verzamelden we al wat relevante input.

Het laatste halfuur van de sessie was gereserveerd voor het praktijkgedeelte. Tijdens dit praktijkgedeelte verdeelden we de groep in drieën en representeerde ieder van de drie groepen één van de drie triple helix partners: overheid, bedrijfsleven of wetenschap. We gaven de groepen een aantal vragen mee: wat kan deze partij bijdragen aan de Safety Delta Nederland, waar kunnen mogelijk knelpunten ontstaan en hoe kunnen we deze knelpunten oplossen? De groepen gingen enthousiast aan de slag en al gauw ontstonden interessante discussies over het thema. Hoe krijgen we voor elkaar dat iedere partij transparant is? En kan de wetenschap misschien een mooie brugfunctie vervullen tussen de kennis en de praktijk? Waar alle drie de groepen het in ieder geval over eens waren, is dat vertrouwen de basis vormt om de samenwerking goed te laten werken.

We nemen alle input mee en gaan er vol energie mee aan de slag. Wie weet staan we volgend jaar weer op de Schakeldag en presenteren we dan over de eerste acties van en ervaringen met de Safety Delta Nederland!