CHAINS-beurs in Veldhoven

Van 4 tot en met 6 december was het weer zover: de jaarlijkse NWO CHAINS-beurs in Veldhoven. Op deze beurs wordt elk jaar het meest baanbrekende wetenschappelijke onderzoek gepresenteerd en laten verschillende chemische bedrijven zich zien. DV2030 is een samenwerkingsverband tussen zowel wetenschap, bedrijfsleven als overheid en mocht daarom natuurlijk niet ontbreken. Wij, Susanne Kuipers en Anne Schuurmans, waren op 5 december aanwezig op CHAINS namens DV2030.

Midden in de grote hal stonden we met een standje, om de voorbijgangers te vertellen over programma DV2030 en waarom veiligheid zo belangrijk is. Veiligheid is mensenwerk en daarom blijft het van belang dat mensen daar bewust over blijven nadenken. Onder het genot van een handje (of twee... drie...) pepernoten werden er interessante discussies gevoerd met de aanwezigen. De meest voorkomende reactie was “Maar we zíjn toch al hartstikke veilig?!” Dat klopt ook! Maar 100% veilig bestaat niet en wij streven naar een zo hoog mogelijke veiligheidsgraad. Ook is het van belang dat we onze mooie prestaties met alle trots aan de wereld laten zien.

Later die dag was er nog een sessie voor alle geïnteresseerden, waarin Anne een presentatie gaf over de Safety Delta Nederland. Hierna nam Andrzej Stankiewicz van de TU Delft het stokje over en weidde uit over veiligheid en procesintensificatie. Met een pakkend verhaal wist hij het publiek geboeid te houden. Daarna werd er nog kort gepraat met de aanwezigen over de veiligheid en de Nederlandse industrie.

Al met al, het was een zeer geslaagde dag die voorbij was gevlogen. Voor we het wisten zaten we weer in de auto terug naar huis. Moe, maar voldaan!